A vashiány okai – kik veszélyeztettek?

A VASHIÁNY OKAI – KIK VESZÉLYEZTETETTEK?

A vashiány a szervezet egyik leggyakoribb hiányállapota, melyet – a nem jellegzetes, általános tünetek miatt – nehéz időben felismerni. Vannak azonban vashiányra hajlamosító tényezők. Tekintsük át a vashiány leggyakoribb okait!

  • Kevés vasat eszünk. A vas legjobb beviteli forrása a vörös hús, azon belül a máj. Májat viszont senki nem eszik mindennap. És vörös húst sem. A vegetáriánusok, vegánok pedig egyáltalán nem fogyasztanak ezekből az élelmiszerekből. Az átgondolatlan, ötletszerű divatdiéták pedig minőségi éhezést is okozhatnak szervezetünkben – ami nem csak a vas, hanem számos egyéb vitamin- és ásványi-anyag hiányával járhat.
  • Amit megeszünk, az sem hasznosul. Vagy azért, mert eleve valamilyen betegségben szenvedünk (pl. bélgyulladás, krónikus gyulladás, lisztérzékenység, fertőzés stb.), vagy mert az elfogyasztott egyéb élelmiszerek gátolják a vas felszívódását (pl. sok rost, fitátok, kalcium, réz, egyes fehérjék stb.).
  • Bár elfogyasztjuk a felnőttek számára ajánlott napi 14 mg vasat, de a szervezet vasigénye hirtelen megnő, ezért mégis hiányállapot lép fel (pl. menstruáció vagy várandósság alatt, szoptatáskor, sportolás során stb.)
  • Túl sok vasat veszítünk. Ennek leggyakoribb oka a vérveszteség. Mivel a fogamzóképes korú nők menstruációjuk során minden hónapban vért veszítenek, így körükben a vashiány, és az ennek következtében fellépő vérszegénység is gyakoribb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megállapította, hogy a 15-49 éves kor között nem várandós hölgyek körében Európában (!) minden 5. hölgy szenved vérszegénységben.

A cikket végigolvasva gondold át: lehet, hogy Te is veszélyeztetett vagy?

Látogass el oldalunkra és teszteld le vasraktáraid állapotát!